Hàbits d’estudi: consells pels pares
Els pares sovint se senten confusos sobre el que és normal i el que no ho és en relació als processos d’aprenentatge dels seus fills.
En aquest article donarem algunes pautes i tècniques bàsiques sobre dos problemàtiques que solen ser molt recurrents: ajudar-los a organitzar-se l’estudi i ajudar-los a adquirir hàbits.
Ajudar-los a organitzar-se l’estudi
- Requisits d’un bon pla d’estudi
- Realista: ha de tenir en compte on estem, les circumstàncies personals i el temps disponible.
- Adaptable: s’ha de poder ajustar als canvis que puguin sorgir.
- Requisits d’un bon lloc d’estudi
- S’hi ha de sentir a gust, és a dir, amb una adequada llum, ventilació, temperatura i silenci.
- Sempre el mateix loc. Espai de treball i el d’oci clarament diferenciats.
- Organització d’una sessió diària d’estudi
- Una sessió d’estudi sol constar de 3 tandes al dia.
- Hi ha 2 tipus de tandes: esforç-treball o descans-privilegi. Les d’esforç les podem dividir entre deures i estudi, i també segons la seva dificultat (baixa, mitjana o alta).
- La duració d’una tanda d’esforç pot variar molt segons l’alumn@ i el curs, però sol oscil·lar entre els 15 i els 60 minuts.
- Les tandes de descans solen ser la meitat de temps d’una d’esforç. Per tal de que la fatiga que genera el treball i la concentració disminueixi, va bé aixecar-se i moure’s en cada període de descans.
- A l’inici de la sessió, consultarem l’agenda i els materials escolars de les assignatures, i classificarem les tasques segons la seva dificultat: baixa, mitjana o alta.
- Començarem treballant una tasca de dificultat mitjana (per exemple l’estudi d’una assignatura que no li costi gaire) i després farem una tanda de descans. Continuarem per una feina de dificultat alta i a continuació farem una tanda de descans. Finalment acabarem amb una tasca de dificultat baixa (per exemple deures d’alguna assignatura que no li costi). Cal anar premiant o elogiant el fet d’haver fet les tandes amb èxit! Quan s’hagin acabat les 3 tandes, podem ajudar-lo a preparar la motxilla per l’endemà (amb l’estoig, agenda i materials de les assignatures que toquin l’endemà a escola).
- Confecció del pla d’estudi setmanal
- Planificarem unes 21 tandes de deures i estudi setmanals, és a dir, unes 3 tandes per dia.
- Col·locarem les tandes al pla d’estudi/agenda:
- A Primària farem 2 tandes de deures i 1 d’estudi diàries, és a dir, 14 de deures i 7 d’estudi setmanals. L’ordre adequat sol ser estudi-deures-deures, amb una tanda de descans entre cada tanda d’esforç.
- A partir de Secundària farem 2 tandes d’estudi i 1 de deures diària de mitjana, és a dir, 14 d’estudi i 7 de deures setmanals. L’ordre és estudi-estudi-deures, amb una tanda de descans entre tandes d’esforç. Les 14 tandes d’estudi setmanals totals equivalen a 2 tandes d’estudi/setmanals totals de cada una de les assignatures de “més importància”.
- D’una setmana a l’altra es van fent petits canvis per adaptar el pla d’estudi a la realitat de l’alumne i de la setmana. Podem afegir o treure tandes, reduïr o ampliar la duració de les tandes, canviar l’horari de les tandes segons hi hagi exàmens, etc.
- Cada setmana revisarem el temps de dedicació real, procurant que la dedicació vagi augmentant setmana rera setmana.
Ajudar-los a adquirir hàbits
És imprescindible que durant els anys d’infantesa i adolescència adquireixin els hàbits en 3 àmbits: HIGIENE, SOCIAL i ORGANITZACIÓ (ESTUDI).
A continuació us descriurem breument la metodologia que fem servir a CAPER per l’adquisició d’hàbits de tipus organitzatiu (estudi), però la metodologia també és vàlida per a l’adquisició de qualsevol tipus d’hàbit:
- Farem un llistat d’hàbits a millorar. Aquest llistat l’hem d’anar actualitzant setmana a setmana si convé. Exemples d’hàbits de tipus organitzatiu: portar l’agenda, portar l’agenda actualitzada, portar la resta de material escolar, venir amb dubtes concrets d’escola, demanar ajuda al professor, tenir la carpeta ben ordenada, etc.
- Decidirem de manera consensuada 1 o 2 hàbits a assolir i els deixarem per escrit. D’una banda hem de ser coherents amb l’el·lecció, i de l’altra han de ser hàbits que l’alumne pensi que són assolibles (dels que li costin menys). Pactem només 1 o 2 hàbits per reduir pressió, i per tant reduïm el bloqueig.
- Pactem sobre l’hàbit a millorar. Si no ens en sortim amb el pacte podem fer servir el compromís: que digui ella a què es compromet. Tot per escrit i signat. El pacte NO és tornar a repetir l’hàbit a millorar, si no donar-li ESTRATÈGIES concretes per poder millorar l’hàbit.
- A la propera “tutoria” revisem els pactes o compromisos i els valorem. Només valorem allò que fa bé de cara a pujar l’autoestima i a la llarga la voluntat, ja que hi haurà més motivació. Com ja hem comentat, la idea no és dir-li tot allò que fa malament, sinó donar-li estratègies per a què no ho continuï fent malament. Respecte i paciència, i sobretot confiar molt!!
- Eventualment podem donar un hàbit per assolit, o anul·lar-lo si no ens en sortim; i en passaríem a treballar algun de nou de la llista del primer punt.
Si sou de Terrassa o voltants us convidem al taller gratuït “ Com podem ajudar els nostres fills a organitzar-se ” que es fa periòdicament a Caper a càrrec de Rosa Jornet. Podeu reservar plaça trucant al 937899232 o mitjançant un email a info@caper.cat.
D’altra banda, per tots aquells pares interessats en aquests temes, a CAPER disposem del servei de tutoria organitzativa.
Esperem haver-vos ajudat una mica en la difícil tasca de ser pares, gràcies per la vostra atenció.
Rosa Jornet Marsal – Directora pedagògica de CAPER
No Comments